Vojenské spravodajstvo
Ministerstvo obrany Slovenskej republiky

Ministri obrán a riaditelia služieb potvrdili v Poľsku záujem na rozvoji kontrarozviedneho centra

Vytvorenie Centra výnimočnosti NATO pre oblasť kontrarozviedky považujú ministri obrany Slovenska a Poľska Peter Gajdoš a Antoni Macierewicz za príspevok k posilneniu bezpečnosti krajín Aliancie. Ministri v stredu na spoločnom stretnutí vo Varšave s riaditeľom Vojenského spravodajstva genmjr. Jánom Balciarom a šéfom poľskej vojenskej kontrarozviedky SKW Piotrom Bączekom privítali získanie akreditácie centra zo strany NATO. Bola tak ukončená prvá fáza vytvárania a teraz je čas na skutočnú prácu na rozvoji doktrín, ako nástroja na posilnenie interoperability NATO, predovšetkým v oblasti výcviku a výmeny skúseností medzi partnermi.

Obe strany súčasne odmietli ako nepravdivé informácie o údajnom zámere Slovenska vystúpiť z projektu. Tie sa objavili v niektorých poľských príspevkoch na sociálnych sieťach. Aj údaje v článkoch slovenských médií sú podľa šéfov vojenských služieb dezinformáciami, ktoré môžu slúžiť ako zámienka pre útoky na centrum výnimočnosti.

Kontrarozviedne centrum výnimočnosti NATO začalo fungovať v septembri 2016 v poľskom Krakove. K spoločnej poľsko-slovenskej iniciatíve sa pripojilo ďalších osem krajín Aliancie. Slovenská strana, okrem vyslania skúsených dôstojníkov, prispieva aj zabezpečením využitia možností Centra výcviku Lešť. Centrum získalo akreditáciu po odsúhlasení Severoatlantickou radou vo februári 2017.